Laat de schoorsteen onderhouden door een schoorsteenveger

Heb jij een eigen huis en laat je de schoorsteen regelmatig controleren door een schoorsteenveger? Dan bespaar je jezelf veel extra werk. Een slecht onderhouden schoorsteen kan namelijk ook de rest van het huis flink vervuilen. Dit heeft alles te maken met het type vervuiling in de schoorsteen. Door het stoken vind er afzetting plaats van roet en teer. Deze vuildeeltjes verspreiden zich over de rest van de woning en laten een vies en stoffig laagje achter op het meubilair. Bij een regelmatige onderhoudsbeurt vind er nauwelijks afzetting plaats. Hierdoor raakt het huis minder snel vervuild en is het ook veel gemakkelijker om de boel schoon en fris te houden.

Schoorsteenonderhoud is noodzakelijk

Schoorsteenonderhoud is niet alleen prettig voor een hygiënische en schone woning. Het is ook van cruciaal belang voor de veiligheid en de gezondheid van de bewoners. Bij een zwaar vervuilde schoorsteen worden de teer -en roetdeeltjes immers ook ingeademd door de bewoners. Dit is natuurlijk allesbehalve gezond. De afzetting van roet en teer is echter ook om een andere reden zeer problematisch. Dit type vuil kan namelijk ook leiden tot gasvorming. Het inademen van de gassen is zeer schadelijk voor de gezondheid van alle bewoners in het huis. Nog veel gevaarlijker zijn eventuele verstoppingen in de schoorsteen. Zo’n verstopping kan veroorzaakt worden door bladeren, takken, vogelnesten en andere voorwerpen. Deze obstakels verhinderen de doorvoer van rook en zorgen ervoor dat de rook in het huis blijft circuleren. Hierdoor kan het zuurstofgehalte in de woning in hoog tempo dalen. De bewoners kunnen vervolgens duizelig worden, bewusteloos raken en in het ergste geval komen te overlijden. Gelukkig kan zo’n scenario heel eenvoudig voorkomen worden door de schoorsteen regelmatig een onderhoudsbeurt te geven. Op die manier kunnen eventuele obstakels tijdig worden gesignaleerd en verwijderd.

Hoe vaak moet ik de schoorsteen laten vegen?

Voor je eigen veiligheid is het verstandig om de schoorsteen regelmatig van onderhoud te voorzien. Wat niet iedereen weet is dat je als huiseigenaar in sommige gevallen ook verplicht bent om de schoorsteen te onderhouden. Gebruik je een stooktoestel type B? Dan verbruik je waarschijnlijk stookolie of een andere vaste brandstof. Hiervoor geldt dat je de schoorsteen één keer per jaar door een schoorsteenveegbedrijf na moet laten kijken. Verbruik je alleen gas? Dan is een tweejaarlijkse onderhoudsbeurt voldoende.

Een schoorsteenveger bij jou in de buurt

Wil je binnenkort de schoorsteen van je woning laten vegen, repareren of van ander onderhoud voorzien? Ga dan niet zelf aan de slag en schakel een professioneel bedrijf in. Neem bijvoorbeeld Schouwonderhoud Willems. Deze schoorsteenveger in Turnhout veegt jouw schoorsteen op vakkundige wijze. Ook voor andere onderhoudswerkzaamheden kun je bij hen terecht. Na de onderhoudsbeurt ontvang je een reinigingsattest. Dit attest heb je nodig om aan de verzekering te kunnen bewijzen dat jij voldoet aan de geldende eisen voor regelmatig schoorsteenonderhoud.