Waar moet je op letten bij een dakreiniging?

Dakreiniging wordt soms onderschat. Immers, vaak pas als er binnenshuis problemen zijn door bijvoorbeeld lekkage, realiseer je je dat er iets aan het dak gedaan moet worden. Dan is het te laat voor reinigen en verhelp je het probleem alleen nog met een dakreparatie (in het minst ernstige geval), een dakreconstructie of, in het ergste geval een compleet nieuw dak. Een (vaak goedkopere) manier is om periodiek het dak te laten reinigen. Eens per jaar wordt aangeraden. Hiervan gaat direct een preventieve werking uit, immers mos en algen hebben zo onvoldoende tijd om uit te groeien tot een (groot) probleem.

Reinigen met hogedrukspuit of spray

Er zijn verschillende manier om het dak te reinigen. Dit hangt zeker af van het soort dak. Een pannendak wordt vaak anders schoongemaakt dan een plat dak, maar het is absoluut belangrijk om beide soorten stelselmatig schoon te maken. Voor een pannendak kan er gebruikgemaakt worden van een hogedrukspuit waarmee de dakpannen worden schoongespoten. Eventueel kan hierna een coating worden gebruikt, waarin een mos- en algenvrij middel is verwerkt. Dit om te voorkomen dat er opnieuw snel problemen ontstaan. Een andere manier om het pannendak schoon te maken, is door het gebruik van een speciale spray. Hiervoor kun je een professioneel reinigingsbedrijf inschakelen.

Veiligheid voor alles

Het hangt van de grootte van het dak af, hoeveel je betaalt voor de dakreiniging. Vaak wordt er gerekend met een vaste prijs per vierkante meter. Deze kan verschillen en ligt gemiddeld genomen tussen de vijf en vijftien euro. Let op, dit is een gemiddelde, in sommige gevallen kan de rekening iets hoger uitvallen. Vraag dan ook zeker aan het bedrijf waar je een offerte bij hebt opgevraagd, waarom dit zo is. Je kunt er ook voor kiezen om je dak zelf te reinigen. Let daarbij dan heel goed op de veiligheid. Zeker bij hogere huizen of een toch al slechter dak, kan het schoonmaken een risicovolle aangelegenheid zijn, als je dat zelf doet. Zorg in ieder geval voor een goed veiligheidsharnas, waardoor je voorkomt dat je naar beneden valt.

In het voorjaar optimaal reinigen

De beste tijd om het dak te inspecteren en, – als na je controle blijkt dat dit nodig is, te (laten) reinigen – is het voorjaar. Dan heb je de meeste kans op goed weer, zonder dat je te veel last hebt van de zon. Zorg er bij het schoonmaken ook voor dat je denkt aan dakontmossing. Mos en algen zorgen vaak voor de problemen.